Hur synlig är du på nätet?

Ja – hur synlig är du egentligen? Hur mycket information går det egentligen att gräva fram om dig utifrån det du själv lägger ut?

Jag ska ge ett exempel från idag då jag hjälpt en person från Australien att få tag i en gammal bekant i Sverige (nej, jag skickade ingen info till honom, jag förmedlade uppgifterna till personen han sökte istället).

I  alla fall, personen han sökte heter Sara (nej, inte egentligen – men vi låtsas som det). Han har inget efternamn, ort eller något. Men det han faktiskt har är en forumtråd där hon skrivit. I sitt inlägg så skriver hon ut sin ålder och vilken stad hon bor i. Inte mer än så men tillräckligt mycket för att jag ska kunna hitta mer om henne (speciellt då hon har ett rätt ovanligt namn, som sagt – inte Sara).

En sökning på upplysning.se ger mig informationen att hon visserligen inte är den enda i staden med det namnet men bara en person i träfflistan matchar hennes ålder (som jag alltså vet då hon själv skrev ut den i sitt foruminlägg).

Jag får veta att hon är gift (hon är sambo med en person med samma efternamn, mer info längre ner).

Jag söker efter henne på Facebook och upptäcker att hennes profillänk inte har det efternamnet utan ett annat, hon har alltså bytt (troligen) efternamn någon gång – så alltså gift. Utifrån hennes bilder så kan jag se att hon har hund samt dotter på ca 7 månader – beräknad födsel var 23e mars 2014 vilket bekräftas av en profilbildsuppdatering den 24e mars på ett nyfött barn.

Hennes man, Stefan (nej! inte rätt namn det heller), jobbar som väktare.

Jag har också (givetvis) bådas telefonnummer, personnummer och en massa annan data som kan plockas ut från offentliga register på bara några minuter.

Så, tänk på vad ni lägger ut för information om er själva… alla stalkers är inte lika snälla som undertecknad.

stalker

 

Melin

 

Kommentera