Så.. jag har fått en dotter!

Så.. jag har fått en dotter!

Jag har fått en dotter – precis som rubriken säger.

Jag har länge varit tyst om detta då vi inte varit säkra på om omvärlden varit redo för nyheten ännu. Men nu, efter att vi inom familjen är överens, så går vi ut med nyheten.

Egentligen fick jag min dotter redan för 16 år sen, men det visste vi inte då. Hon föddes med en dinglande sak mellan benen och alla antog hon det var en pojke. Vi hade tydligen fel, det har hon meddelat oss och för oss – förutom en enormt stor sak att hon vågade öppna sig för oss om det – en relativt liten förändring i våra liv. Jag har fått en dotter istället för en son. Och jag kunde inte vara mer stolt.

För er som inte riktigt greppat det hela än så handlar det alltså om Edwin, som i 16 år gått och trott sig vara en pojke för att alla sagt att det är så. Men efter massor med funderingar insett att vi haft fel. Tycker det är starkt att våga ställa sig upp och rätta inte bara mig och Jessica (mamman) utan även släktingar, vänner, läkare och alla andra som passerat under de åren.

Edwin kommer byta namn till Sofia, samt efternamn från Andersson till Melin. Sofia kommer troligen behålla ett av sina nuvarande mellannamn, vilket är inte bestämt än.

Sofia har själv valt namnet – även byte av efternamn är hennes beslut.

Jag har alltid varit tjej, jag har bara inte alltid vetat om det. Nu vill jag att ni också ska få veta det. / Sofia

Om ni har frågor, ställ dem gärna på Facebook, skicka SMS eller ring. Men jag tänker också be alla att visa yttersta respekt för Sofias vilja i det här.

Jag tänker också anta någon varning för att inte visa respekt inte är nödvändig, men de som inte kan stötta Sofia i hennes beslut kommer inte längre vara en del av våra liv.

Så, slutligen.. Välkommen Sofia – tack för att du litar på mig, på oss som familj.

 

/ din Far

 

Melin

 

44 thoughts on “Så.. jag har fått en dotter!

 1. Det är människor som du som ger mig hopp om mänskligheten! Sjukt bra och fin reaktion, er dotter kan skatta sig rejält lycklig med så förstående föräldrar. All kärlek och respekt!

 2. Så starkt av Sofia att våga vara sig själv. Det är inte många, oavsett könstvekan eller andra grunder, som vågar det, utan det är lätt att sätta upp en mask för att passa omgivningen.

  Känner dig inte, Sofia, men vill ändå låta dig veta att din styrka får mig att le.

 3. Åh gud va fint skrivet. Jag önskar att alla familjer var så förstående som ni är! Ni är superbra föräldrar & Sofia ska skatta sig lycklig. Ta hand om varandra. Välkommen till ett bättre liv Sofia, ett liv där du äntligen får vara dig själv!

 4. Jag blir så lycklig av att läsa detta! Lycklig över att din dotter kommit fram till vem hon är trots att alla antagit att det varit annorlunda, att hon varit trygg nog att berätta det för dig och att du stöttar henne helhjärtat i hennes strävan att rätta till det missförstånd som skedde redan för 16 år sedan. Dessutom kan jag inte låta bli att känna en extra stark samhörighet med din dotter eftersom Sofia valt samma namn som jag blev tilldelad för 28 år sedan. Jag kommer att bära Sofia med mig och hoppas att hon får vara lycklig på sin vandring genom livet. Vi behöver fler föräldrar som du i världen och en värld som ger våra ungdomar trygghet att finna sig själva!

 5. ”hennes beslut” sen när är trans ett val? Sen när är det något en kan bestämma?

  + är du säker på att du har tillåtelse att skriva Sofias föredetta namn här? Sånt är väldigt känsligt.

  1. varför fara ut och försöka mästra Sofias pappa då?

   Du har dessutom lackat ur helt opåkallat och framför allt felaktigt! Ingenstans i texten står det att Sofia ”beslutat” byta kön! Däremot står det att Sofia beslutat byta efternamn och beslutat behålla ett mellannamn!

   Du behöver således inte påta dig någon offerroll å Sofias vägnar!

   Till Sofias pappa vill jag bara säga grattis! Grattis att ha fått ett barn som hittat hem i sig själv!

 6. Helt underbart att läsa detta! Starkt gjort av Sofia. Önskar att jag som förälder till 2 underbara pojkar lyckas lika bra som ni har gjort och att mina pojkar känner att det alltid kan lita på att jag finns där och stöttar de i de beslut de kommer att ta i livet.

 7. Hej!

  Så jävla skönt att se att jag inte är ensam jag har en exakt samma story kom ut förra sommaren och har nu påbörjat en utredning för könsbyte, så Sofia, du är inte ensam så jävla fint Sofias pappa du skrev man blir tårögd. Om du Sofia eller dina föräldrar har några frågor finns jag här öppen och mer en villig att svara 🙂

  MVH
  Mikaela Dietrich (finns på Facebook skicka om det är något!!!)

  Sjukt strongt av er!!!

  1. Grattis så in i Hoppsan till ert barn. Fysiskt eller psykiskt är en icke fråga. Det är egentligen ointressant, huvudsaken är att man gör allt man kan för att ens barn ska må bra. Och det verkar ni göra så tummen upp för er. 🙂

 8. Stort Grattis!
  Ni måste ha gjort ett bra jobb som uppfostrat en stark dotter som vågar erkänna detta för sin omgivning. Fantastiskt! Önskar er en fantastiska fortsättning på denna resa!
  Stay strong!

 9. Helt fantastiskt. Mycket starkt och jag beundrar hela familjen men mest Sofia för att hon vågade, en förebild för andra och att ni i fiöjen med henne går ut med detta det stärker andra i samma situation och kanske kan andra att förstå mvh en förstående mormor ❤️❤️

 10. Fantastiskt! Både Sofia och ni föräldrar! Heja er som stöder henne i detta viktiga beslut. Jag hoppas innerligt att ni möter stöd av era nära och kära också.
  Grattis till er Sofia! <3

 11. Jag har en Sofia jag med. Hon har förvisso aldrig haft någon snopp annat än i magen – för vi väntade en son enlig expertisen – så snoppen trillade av på vägen ut.
  Däremot hade jag en syster som nu är på väg att fullt ut bli en bror. För mig kommer hen alltid att vara en syster, och kommer alltid att vara Cilia – däremot använder jag aldrig namnet Cecilia som hen bytte bort för några år sedan, jag har svårt att byta namn på personer över lag (det gäller även de som bytt efternamn) men det är fullt naturligt att en man heter Anna och en kvinna heter Bo. Det vi pratat mycket om i vår familj är att man måste förstå att det tar tid för människor att lära om. Har man känt en Edwin i 16 år – då kanske det tar några år innan man själv lärt om till att det är en Sofia. Vilket kan skapa en stor förvirring när nya vänner som känner en som Sofia pratar med gamla vänner som känner en som Edwin. Vart jag vill komma är – grattis till er dotter! Var inte för hårda mot de som har svårt att lära om, majoriteten är som jag – en tänker inte alltid på vad man säger – det går ibland på rutin.

 12. Stort lycka till dig Sofia, och jag önskar och hoppas att alla i hela världen hade lika fina föräldrar som du ♡Jag själv är mamma till tonårsbarn och det känns så himla självklart att man ska stötta sitt barn i allt. Hälsningar från norrland

 13. Vilken fantastisk stark dotter ni har. 🙂 Önskar henne all lycka och framgång i livet och gratulerar henne till att ha fått bli satt till världen av så öppna, stöttande och underbara föräldrar.

 14. Tack för att du delar med dig. Jag har också ett barn som funderar och formulerar liknande tankar. Vi har inte kommit så långt som ni har, och vår väg kanske inte blir densamma. Men det du och jag har gemensamt är att alltid, alltid stå på våra barns sida.

  Jag kommer aldrig att ifrågasätta mitt barns känslor, tankar och funderingar. Aldrig begränsa mitt barns sätt att uttrycka sin könsidentitet. Alltid försöka skydda mitt barn mot en oförstående omgivning. Varma hälsningar till din dotter.

 15. Jag är så glad för er skull, speciellt Sofias. Hon har fått en familj som verkligen älskar henne och som stöttar henne. Det är så oerhört viktigt!

  Faith in humanity restored

 16. Trevligt! Jag har också fått en dotter! Det känns som att ha fått en liten extra present. Jag trodde att jag hade två söner, och så hade jag en dotter också. Helt fantastiskt!
  Min dotter påbörjar sin transformation alldeles strax. Det ska bli jättespännande!

 17. Precis exakt såhär borde det få gå till överallt i hela världen!
  Jag känner inte er och jag har inte ens några egna barn som gör att jag kan relatera till situationen på det sättet – men TACK i alla fall för att ni gjort att världen just nu är en marginellt finare plats att leva i.

 18. Det viktigaste av allt är att våga vara sig själv, med sin familj, vänner och övriga världen.
  Det finns inget som är mer destruktivt än att dölja vem man är och vad man känner.
  Livet är för kort för det. Ta hand om Er.

 19. Jag känner varken dig eller din familj. Jag såg bara en vän till mig på facebook som hade gillat ditt inlägg.
  Jag kände dock att jag måste säga att det delvis är väldigt stort av en 16-åring att öppet gå ut med något som detta. Det är en väldigt känslig period, där man absolut inte vill stå ut från mängden, speciellt inte med något så ”ovanligt” för de flesta som detta. Så jag är väldigt imponerad av er dotter, starkt gjort!
  Även ni i familjen, de vänner och släktingar runt omkring som står vid hennes sida har hjärtat på rätt ställe!

  Få kan vara så stolt över sitt barn, få kan vara så stolt över sina föräldrar, vänner osv. Det låter som att rätt barn verkligen har fötts i rätt familj, även om det blev ett missförstånd av könet!

 20. Så härligt att läsa om hur bra du tar det, och att du stöttar och förstår och tycker att det är naturligt. Jag blev också väldigt glad över att läsa att Sofias klasskamrater också tog det bra och att ingen var taskig.
  Hoppas att allt går bra med könskorrigeringen. Stora kramar till er båda!

Kommentera