Detta med barn och könsroller

Så här i eftersläpet av att vi släppte nyheten om Sofia så kommer ett inlägg om att vara förälder, igen (har väl skrivit några om det hittills).

Anledningen till det här inlägget kommer ifrån en fråga som jag fick av Expressen: ”Har du något råd till föräldrar i samma situation?”

Ja. Faktiskt, det har jag.

SÄTT INTE KÖN PÅ DITT BARN!

Skitenkelt faktiskt. Ditt barn är en person som utforskar världen, hittar sig själv (något många av oss aldrig blir klara med). Genom att sätta ett kön på dem (stereotypiskt kön då) så kommer du (inte naturen, biologin eller Gud om du så vill) forcera barnet in i en könsroll som kanske inte alls är korrekt.

Alltså.. ditt barn kanske har en penis, eller snippa. Om du bara låter snoppbarnet leka med bilar, verktyg och vassa svärd (typiskt ”pojkigt”) så kommer barnet tro att det är så just barn med snopp leker och barn med snippa leker med allt annat (dockor, synålar och köksredskap). Om du DÄREMOT ignorerar den där lilla kroppsdelen och bara ser ditt barn som ett barn, utan ett specifikt kön – och låter denna lilla krabat leka med vad hen vill så kommer hen att hitta sin plats och leka med det som hen tycker är roligt. Jag lekte med precis allt när jag var liten. Dockor, bilar, turtlesfigurer (skitroliga faktiskt). Jag kan  inte meka med bilar, jag är väldigt duktig på att laga mat, jag kan sy och jag kan fälla träd. Jag är dessutom vad man skulle beteckna som man. Nej, jag kan inte meka med bilar FAST jag är en man, sjukt konstigt va? (beror troligen på att jag fick leka med dockor).

Att få leka med en bred variation av leksaker gör att barnet faktiskt kan hitta SIN nisch bland leksaker, utvecklas på det sätt som funkar bäst och bli den som universum hade tänkt sig.

Ska avsluta lite snabbt med att ta upp detta med orättvisor mellan könen i vuxenvärlden. Ni vet det där med antal män kontra kvinnor i bolagsstyrelser, löner och en massa annat. Det finns en SKITENKEL lösning på det. Faktiskt samma lösning som jag pratar om där uppe.

SÄTT INTE KÖN PÅ FOLK. Enda gången en persons kön spelar roll är när man ska krypa i säng med dem – och knappt då, enligt egen erfarenhet (fundera på den ni!).

 

Melin

 

2 thoughts on “Detta med barn och könsroller

 1. En person som du är inte bara en förälder utan en pappa på riktigt. Sofia är ett föredöme för andra ungdomar i samma sits och du har gett henne utrymme för det. Så mina ord till er båda är: RESPEKT <3 all lycka till er. =D

 2. Fantastiskt att det finns flera som insett att barn är barn och ingenting annat.
  Att ett barn ges 100 möjligheter istället för de få som tillhör ”könet” enligt stereotypt tänkande är något alla vuxna borde ta till sig.
  Varför kommer inte du och Sofia till Åland och föreläser i lågstadieskolorna?
  Tänk så bra ni skulle kunna förklara för alla barn att de har rätt att vara sig själva fullt ut oavsett hur de ser ut på utsidan!

  Jag vet att min egen pappa hade sagt precis likadant som du om jag eller någon av mina syskon ”kommit ut”.
  Av samma anledning vågade ett av mina barn komma ut som bisexuell till mig men fortfarande vet den stränga patriarken inte om barnets läggning.

  Barn är barn och som barn måste man få rota rätt på sig själv inifrån ut. Hitta sig själv och bli stark i sig själv.

Kommentera