NärCon (sommar 2015)

Ok. NärCon är över och sociala medier har mer eller minder stormat med upplevelser, reaktioner och gud vet vad – inte så konstigt med tanke på de över 8.000 besökarna som festivalen drog till sig i år.

Jag tänkte dock fokusera och bemöta de negativa sakerna jag sett där ute.

1. Området var instängt av stängsel

Ja? Det är ganska vanligt på festivaler att man gör så. Förstår att det kommer som en chock att NärCon också gör det då de alltid haft helt öppet tidigare år. Men samtidigt en fullt naturlig utveckling då de växer varje år – och enligt mig helt rätt gjort för att lättare hålla koll på säkerhet och annat (även om jag hade uppskattat en port mot McDonalds samt tydligare markering att man lätt kunde nå Pressbyrån via byggnaden)

2. Området var för litet

Nej? Jag var ute en hel del och det var aldrig ont om plats någonstans, inte ens i rökrutorna som jag först tyckte var lite snålt tilltagna var det ont om plats. Och jag är ändå en ganska stor kille som tar mycket plats.

3. Funktionärerna hade aldrig information

De gånger jag (som arrangör) behövde hjälp så fick jag den, det var ett fåtal tillfällen de inte kunde ge mig info direkt men då kunde de alltid hänvisa till någon som kunde. Alla kan inte veta allt, speciellt inte i en stor organisation som NärCon – alla får sina områden och där kan man däremot förvänta sig att de ska kunna sitt område, och min upplevelse var att de kunde det.

4. De var dåligt förberedda på regn – alla visste att det skulle regna

Att det skulle regna så extremt att scenen skulle gå sönder samt avloppsvatten skulle börja läcka ut hade nog ingen räknat med. Och om nu SÅ MÅNGA visste att det skulle bli regn, varför hade inte fler med sig regnkläder och/eller paraplyer? Varför satt då jag och kvävdes när ca 90.000.000 människor försökte få plats i c-huset samtidigt? Nej, alla visste inte – vädret hade förutspått regn men inte riktigt den nivån på regn som kom.

5. Det var för stort

Tar mest med denna för att visa att man inte kan göra alla nöjda – en del tyckte det var för litet, andra för stort. Nackdelen med att hyra campus är väl att det är väldigt avlångt och att området då blir vidsträckt. Men sen när har någon dött av att få gå lite?

6. För dålig luft inomhus

Ja, den var skitdålig. Men inte för att någon stängde av ACn utan för att den helt enkelt inte klarade trycket av alla besökare. För att ha lokaler som klarar det trycket så skulle NärCon behöva pressa upp priserna för både besökare och butiker/arrangörer och vips, inget NärCon eftersom ingen vill betala de priserna. Så vad skulle man göra åt det? Det jag gjorde var att besöka butikerna när det var lite mindre folk i rörelse inomhus.

7. NärCon tar inte åt sig av kritik från sina besökare

Ja alltså, det gör de ju faktiskt. Men här är också det fina med NärCon. OM du tycker det är så dåligt så behöver du ju inte åka dit. Uppenbarligen tyckte i alla fall 8.000 personer att det var värt att åka dit i år. De växer för varje år så är det VERKLIGEN så dåligt? Själv var jag så nöjd med mitt första (ja, faktiskt) NärCon att jag överväger att försöka vara mer delaktig nästa år.

Slutligen, jag älskar föreningssverige och få se vad som växer fram ur vad som en gång var ett glatt kompisgäng som arrangerade konvent i skolans matsal (nu vet jag faktiskt inte var eller hur NärCon föddes men jag vet att det var litet). Dreamhack, världens största LAN – startade på samma sätt, även de som en förening i Sverok för övrigt. Jag älskar att engagera mig i såna här projekt där eldsjälar strålar samman och skapar fantastiska ting.

Sen kommer du och har mage att gnälla på dem? Vafan har du gjort för cosplayscenen på senaste tiden? Helt rätt ska man klaga om man inte får det man betalar för, t.ex som att jag senaste dagarna bara kunnat uppnå H+ på min mobiltelefon när jag betalar för 4G.

Men NärCon, där betalade du 400kr för att få gå på en festival som skulle erbjuda CosPlay, butiker och människor med samma intresse som dig – fick du inte det menar du?

Och ja, det finns saker jag inte var helt nöjd med heller – men jag är inte 100% med något i livet, min pizza har för tjock botten på pizzerian, min cola är inte kall nog, min cykel har punktering, min snopp är för liten. Men inte fan trakasserar jag folk på sociala medier för det. Ibland blir inte saker som man tänkt och med stora maskinerier som NärCon så går saker alltid fel.

En stor eloge till alla som jobbade på NärCon, ni gjord ett fantastiskt jobb. Som arrangör och person som inte lyckades anmäla mig i ert pandasystem så fick i alla fall jag ett fantastisk mottagande. Jag fick mitt band snabbt, sovsal ordnade sig på nån timme. Det enda jag hade kunnat önska som extern arrangör är väl kanske att vi hade märkts ut lite bättre (det BLEV tröttsamt att behöva förklara för era blåtröjade medarbetare 10ggr om dagen att man var arrangör) och kanske, kanske några matkuponger 😉

Tack för NärCon Sommar 2015, ses nästa år (om ni vill ha oss där)

 

Melin

 

Kommentera