Hen

Ordet hen har debatterats mycket.. hur det kommer att förvirra engelsktalande när de besöker landet då det – på deras språk – betyder ”höna” (precis som orden ”barn”, ”slut” och ”fin” då kommer förvirra turister).

Men jag tänkte fokusera lite mer på han och hon. Först dock, hen har kommit till för de fall där man inte kan eller vill avslöja kön på en person samt för de personer som inte kan eller vill identifiera sig som han eller hon. Rimligt trots allt.

Men han och hon? Identifierar jag mig som en ”han”. Jag har uppfostrats till att göra det, säga att jag är en ”han”. Men identifierar jag mig som det egentligen? Ja alltså.. jag identifierar mig som mig. Som Daniel. Jag identifierar mig inte som varken kille eller man, egentligen. Begreppet ”man” innebär ju att man ska följa en viss norm och kunna beskrivas med vissa begrepp. Om enda kravet för att vara kille/man är att man har en penis – ja visst, då är jag en man. Jag har penis, skägg och en massa testosteron. Men är man då mer man om ens penis är större än rikssnittet? Är en svensk man mindre man än en afrikans man (de har bevisligen större penisar än oss). Är asiatiska män mindre man än oss? Är det storleken på skägg som avgör? Eller mängden testosteron? Kanske är det intresset för bilar och brudar i bikinis som gör det. Om det är bilar så är jag oerhört lite man och om det är brudar i bikini så är jag nog oerhört manlig.

Men, jag tror inte att det är så. För isåfall är ju väldigt många tjejer/kvinnor också män så där faller den teorin. Vad gör då en man till en man, vad gör att man kan identifiera sig som det? Är det hela biten med att man bär matkassen, håller upp dörren för andra samt kliver av det sjunkande skeppet sist? Isåfall är kvinnan på IKEA idag en man (hon höll upp dörren för mig) och alla båtskaptener är män (oavsett kön) då de ska kliva av sist.

Nej, det verkar inte riktigt finnas en hållbar definition för när eller hur man är en man. Så hur ska jag då kunna identifiera mig som han om det inte finns en hållbar definition. Kanske är det så att detta med han/hon och man/kvinna är något som i vår moderna tid är förlegat men som lever kvar som en envis tradition likt Kalle Anka på julafton (dålig titel på programmet för övrigt då Kalle faktiskt bara är med en liten kort bit av hela showen).

Kanske är det dags att inse att våra finska vänner varit något på spåret väldigt länge då inte har något han/hon utan kört med hen i alla tider (deras ord är ”hän” – inte helt olikt vårt ”hen” alltså).

Kanske är det så att vi borde sluta använda han/hon och istället identifiera alla personer som just personer istället för kön.

Hej.. Jag är Daniel.. varken man, kvinna eller något annat. Jag må ha en penis och en stark dragning till att ligga med de som inte har en penis. Men jag är Daniel. Inte en han. Inte en man. Daniel.

 

Melin

 

Kommentera