De svenska jultraditionerna

Så var det dags igen. Julen, och med den alla kommentarer på Facebook om hur våra traditioner suddas ut på grund av den alltmer utbredda mångkulturen.

Men HÅLL KÄFTEN!

Lucia.. ett helgon från Sicilien som firas den 13e december av den romersk-katolska samt ortodoxa kyrkan. Lucia är alltså en SICILIANSK tradition och Lucia var säkerligen en mörkhårig donna med en lätt brun ton i hyn, inte en blek fjälla med långt ljust hår. Så kan vi slippa alla kommentarer om att den som har rollen som Lucia i ett luciatåg måste vara blond? Faktum är att personen med ljus på skallen bara är en symbol för Lucia och således kan alltså även en skäggig lastbilschaufför från Skellefteå på 134kg också ta sig an den rollen. Vad gäller tomtar och pepparkaksgubbar i tåget så kommer både tomten och pepparkakan från Turkiet – ett land som är muslimskt, men vafan – vi kan väl hävda att även det är svenska traditioner ändå, så vi kan klaga över något mer.

Själva julen då. Den NORDISKA julen hette julblot och bestod av diverse festligheter som att frossa i mat, knulla runt och – inte minst – blodsoffer. Idag dock så firar vi det lite annorlunda. Dels så spenderar hela jävla folket nån timme med att kolla på Kalle Ankas Jul (en serie tecknade filmer från USA) medan barnen väntar på att jultomten ska komma med julkapparna. Själva julklappen är en gammal nordisk lek som gick ut på att barnen sprang runt bland gårdarna och knackade på dörren för att kasta in något – en form av ”busringning” helt enkelt. Jultomen kom senare (från Turkiet) för att mycket senare få sin moderna utformning från USA (Coca Cola satte sin prägel på han i slutet). Men helt rätt, låt oss bevara vår SVENSKA tradition.

Granen då? Ja alltså, det är ett tyskt påhitt (precis som midsommarstången (majstången)) och det enda vi hade granar till under vintern var för att lägga granris vid fönster och dörrar för att hålla onda andar ute.

Slutligen så vill jag skälla på alla jävla sverigevänner som skriker sig hesa över våra traditioner och som inte ens kan äta just pepparkakor på rätt sätt. De ska nämligen ätas med en bit mjukost – gärna någon form av mögelost men om man som jag tycker att mögelost smakar förjävligt så går det nog precis lika bra med lite philadelphia.

Så. Lucia är italiensk, vårt älskade julprogram (vars innehåll styrs av Disney, inte SVT) kommer från USA, tomten och pepparkakan är turkisk. Men för fan.. svenska traditioner.

 

Melin

 

Kommentera